Colette kozmetika - Blog

Egészséges bőrtáplálás 5.

Pici magok nagy ereje

Chiamag a rostforrás

A chia, magyar nevén spanyol zsálya vagy aztékzsálya (hivatalos latin nevén Salvia hispanica) Közép- és Dél-Mexikóban, illetve Guatemalában honos növényfaj. A feljegyzések szerint az aztékok népszerű növénye épp olyan fontos élelmiszerforrás volt, mint a kukorica. Az aztékzsályamag mai népszerűsége tartalomanyagainak köszönhető. A mag rendkívül jó rostforrás (15-30% rosttartalommal rendelkezik), amely hozzájárul a kielégítő mennyiségű napi rostbevitelhez. A chiamagban sok a fehérje, antioxidáns vegyületeket (klorogénsav, kvercetin, kempferol) és esszenciális zsírsavakat (omega-3, -6) is tartalmaz. Fogyasztásához a megfelelő menyyiségű folyadék szükséges. (forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Szezammag az öregedésgátló

Indiából származik a körülbelül 1 méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj. A hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag, a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Remek antioxidáns, és rengeteg hasznos anyagot tartalmaz,vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését. A szezámmagot  a magok királyának is hívják, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. Lassítja az öregedést.A szezámmag beltartalmi értékei (100 g): 20 g fehérje, 50 g zsír, 21 g szénhidrát, 4,5 mg nátrium, 458 mg kálium, 783 mg kalcium, 607 mg foszfor, 347 mg magnézium, 10 mg vas, 6 mg A-vitamin, 5,7 mg E-vitamin, 1,00 mg B1-vitamin, 0,25 mg B2-vitamin, 5,0 mg niacin.Energiatartalma: 2385 kJ (570 kcal). (Forrás: Institut für Ernährung-wissender Universität Giessen: Tápanyagtáblázat)

 

Lenmag a bőrtápláló

A lenfélék családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magas, egyéves, kék virágú. Kevesen tudják, hogy nem csak haszon-, hanem gyógynövény is. Csak Közép-Európában termesztik. A növény sárgásbarna olajos magjai toktermésben fejlődnek. A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Ezzel a tulajdonságával az egyik legértékesebb táplálékunkká vált. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen.Hatóanyagai: Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb. Található benne értékes zsírsav. Nyugtatja, táplálja bőrt.Ráncok ellen hatásos.

 

Mák a fiatalító

Ásványianyagokban igen gazdag, nagy mennyiségű (csontépítő) kálciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz. Vitaminok közül pedig B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin és niacin található benne.Lassítja az öregedési folyamatokat,nyugtató hatása van, így pozitívan hat az idegrendszerre,gyorsítja a sebgyógyulást.

 

Napraforgómag a fehérjeforrás

A napraforgómag vidékünk értékes tápláléka.Hatóanyagai: A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány anyag tartalma. A szirmokban találhatóak flavonoidok, karotinoidok (luteol, taraxatol), szaponinok, cserzőanyag, kolin, A-provitamin, heliantirí és ásványi anyagok. A napraforgó mag 47 % olajat tartalmaz, és annak 65 %-az esszenciális olaj, illetve fitoszterol és F-vitamin is található benne. Véd az öregedés ellen, nyugtatja, táplálja bőrt.(forrás:népgyógyászat.com)

 

 

Címkék

Megosztás

Szóljon hozzá Ön is!

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az Adatvédelmi Tájékoztatót