Colette kozmetika - Blog

Létfontosságú antioxidánsok

Antioxidánsok, a szervezet nélkülözhetetlen segítői.

Ha olyan étrendet követsz melyek igen gazdagok antioxidánsokban, szép és egészséges lesz a bőröd. Az omega 3 zsírsavak például erősítik és rugalmassá teszik a sejteket, így a bőr könnyebben megőrzi a nedvességet, feszes marad.

A mai kor emberének a környezeti ártalmak : szmog,nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód,  stressz alváshiány, rohanó életmód stb. a szervezetben sejtszinten károsodást okoznak,mely szabad gyökök képződéséhez vezet. Ezek a szabadgyökök bizonyítottan az egészséges sejtekre károsan hatnak.

A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsokkal ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk.Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük..A legerősebb antioxidáns vegyületek az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, a vas, a szelén, a cink, a mangán, valamint a karotionidok, flavonoidok, a Q10, valamint az Omega 3 zsírsav. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel. Ezért napi 5 adag gyümölcs és zöldség fogyasztása számos európai ország táplálkozási ajánlásának sarokköve. A legtöbb flavonoid vegyület a kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejti ki. Az antioxidáns vitaminok együttes adása hatásosabb, mint külön-külön történő fogyasztásuk Az élő szervezetben ugyanis az antioxidánsok, köztük a vitaminok, egységes, egymásra épülő rendszert alkotnak.

A legerősebb természetes antioxidánsok:

Cékla:  A növény vörös színét a betanin nevű színezőanyag adja - ez az antioxidáns hatású vegyület segít megelőzni a rákot és a szívbetegséget, erősíti az immunrendszert.A cékla bővelkedik tovább C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával fokozhatod szervezetedben a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, elkerülheted az influenzát az őszi-téli hónapokban.

Narancs:A narancsban antioxidánsként működő C-, A- és E-vitamin van, illetve béta-karotin. Emellett a citrusfélékben bőségesen található bioflavonoid vegyületekben is dúskál, melyek jó hatással vannak az érrendszerre.

Étcsokoládé/ kakaópor:A kakaóbab a természetben előforduló egyik leggazdagabb antioxidáns forrás. Több mint 300 féle értékes vegyületet tartalmaz. Az elmúlt években számos vizsgálat kimutatta, hogy a csokoládé egyáltalán nem olyan egészségtelen, mint korábban hitték. Sőt, a benne lévő polifenolok a szervezetbe kerülve természetes antioxidánsként működve csökkentik a  szabadgyökök károsító hatásait. A kísérlet során arra az eredményre jutottak, hogy az étcsokoládé, valamint a kakaópor bizonyos esetekben meghaladja gyümölcsök antioxidáns hatásait.

Zöld tea: A zöld teában polifenol nevű növényi vegyület található, melynek molekulái kijavítják a sejtkárosodásokat. Jótékony hatással van a magas vérnyomásra, és csökkenti a keringési rendellenességek kockázatát is.

Fekete áfonya:

Spenót:A spenót regeneráló hatású fitonutriensei lassítják a rákos sejtek burjánzását, míg a klorofill gátolja a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. A lutein és a karotin pedig csökkenti a sejtek elöregedését.

Káposzta:A káposzta levelei tele vannak béta-karotinnal. A levelekben mustárolaj is található, ami természetes antibiotikum. Kalciumban és vasban gazdag, C-vitamin-tartalma miatt pedig immunerősítő hatású.

Bab:A bab tele van fenol- és antocián vegyületekkel. Ezek ellenállóbbá tesznek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségekkel szemben, és karbantartják a vérnyomást is.

Hagymafélék:A hagymafélék, különösen a fokhagyma, tele vannak cisztein és a glutation vegyülettel. Ezek az aminosavak segítenek a szabadgyökök semlegesítésében. A hagyma enzim- és szeléntartalma méregteleníti a szervezetet.

Sárgarépa:A répa segíti az immunrendszert. Magas béta-karotin-szintje növeli a fehérvérsejtek aktivitását. A répa oldható élelmi rostszálai tisztítják a bélrendszert, csökkentve ezzel az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát.

Alma:Az alma a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik. Ez gátolja a sejtek károsodását. A benne található quercetin glycosid rákmegelőző és gyulladáscsökkentő, a klorogénsav és az epicatechin pedig segít a vírusok és baktériumok legyőzésében.

Dió:Rendkívül magas  omega-3 zsírsav tartalm miatt – ami szintén fontos antioxidáns – érdemes naponta fogyasztani belőle.

Pekándió:A diófélék közül a pekándió tartalmazza a legtöbb flavonoidot

Gránátalma:A gránátalma magjai jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését.

Kurkuma:A népszerű keleti fűszerben a kurkumin hatóanyag a csodaszer, amely egy antioxidáns polifenol vegyület.

Petrezselyem:magas antioxidáns értékkel rendelkezik. C-vitamin tartalma is kimagasló 10 dkg petrezselyem 130 g C-vitamin van, ami a napi ajánlott mennyiség kétszerese.

Aszalt szilva:A lila színű zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szilva, szőlő, lila hagyma) jótékony hatásai a rezveratrol és antocianin antioxidánsnak köszönhetők.

Articsóka:A főtt articsóka kiemelkedő antioxidáns értékkel rendelkezik

Fekete ribizli:A feketeribizli bogyói bővelkedbek antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. C-vitamin tartalma is kimagasló (100g-ban 170 mg C-vitamin található).

Fekete szeder:A szederben a C-vitamin mellett nagy mennyiségben találhatók antioxidáns polifenol vegyületek is, melyek együttes erővel rendkívül hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket.

 

 

 

Címkék

Megosztás

Szóljon hozzá Ön is!

Tájékoztatjuk, hogy hozzászólása csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az Adatvédelmi Tájékoztatót